מציינים את טביעת "אגוז"

במסגרת 70 שנה למדינה החלטנו השנה לציין את יום הזיכרון לטביעתה של ספינת המעפילים "אגוז" שהיתה בדרכה  ממרוקו לגיברלטר ועליה 44 גברים נשים וילדים בדרכם לישראל.  סיפורה של העלייה הבלתי לגאלית מצפון אפריקה לפני קום המדינה ועלילותיהם של אנשי מח"ל- מתנדבי חוץ לארץ ופעילי המחתרות סופרו היום בצורה מרגשת בכיתת הוותיקים בבית ספרנו.

מדריכים מתנועת הנוער "העובד והלומד" העבירו מצגת מרגשת וערכית בפני כיתת הוותיקים ובפני תלמידי שכבת י'. התלמידים הוותיקים והצעירים נחשפו לעוד אירוע מכונן במאבקו העיקש של עם ישראל להקמתה של מדינת ישראל והמחיר הכבד שנדרשו לשלם בדרך להגשמת החלום.

בהמשך התחלקו התלמידים לזוגות. כל זוג הורכב מתלמיד ותיק ותלמיד צעיר וביחד בשילוב  הסמרטרפונים ענו על שאלות במשחק "קהות". שיתוף הפעולה המקסים יצר שיח פורה בין התלמידים הוותיקים לצעירים וסלל בפני שני הצדדים דרך להבנת וקבלת האחר. בסיום הפעילות ביקשו שלושה מתלמידי הוותיקים ששמעו בביתם על סיפורי ההעפלה לארץ ישראל וחלקם אף חוו זאת על בשרם, לספר את סיפורם בפני הכיתה. ההתרגשות הייתה גדולה כי זאת הייתה הפעם הראשונה בחייהם שסיפרו את סיפור עדותם מאותה עלייה בלתי לגאלית של יהודים ציונים מצפון אפריקה.

להלן מידע אודות סיפור ספינת המעפילים "אגוז":

ספינת "אגוז" (פיסס) הייתה ספינת העפלה, שבאמצעותה הוברחו יהודים ציונים מחוף אל-חוסימה שבצפון מרוקו אל נמל ג'ברלטר, בדרכם לארץ ישראל. הספינה עשתה את דרכה 12 פעמים, ובפעם ה-13 בעיצומה של ההפגה בתאריך כ"ג בטבת התשכ"א (הלילה שבין 10 ל-11 בינואר 1961) טבעה, כשעל סיפונה 44 מעפילים: גברים, נשים, זקנים וטף. איש מהם לא ניצל, וכולם נספו במצולות הים. 22 גופות נמשו מן הים והובאו לקבורה בבית העלמין היהודי באל-חוסימה שבמרוקו. הגופות הנותרות אבדו במצולות לעולמים. מאמצים רבים חובקי עולם נעשו כדי להעלות את עצמות 22 המעפילים שנטמנו במרוקו, ולהביאם למנוחות עולמים בישראל. בחודש דצמבר 1992, בעקבות התחממות היחסים בין ישראל לבין מרוקו, הסכים המלך חסן השני כי עצמות נספי הספינה אגוז יובאו ממרוקו לישראל. לאחר מבצע סודי להעלאת עצמותיהם, שנקרא "איילת השחר", נטמנו הנספים בטקס ממלכתי בהר הרצל. ארונות כ"ב המעפילים הועלו ארצה ביום רביעי ז' בכסלו תשנ"ג ונטמנו בלוויה ממלכתית בהר הרצל בתאריך י"ט בכסלו (14.12.1992) אחרי ארונותיהם צעדו וחלקו כבוד: נשיא המדינה, ראש הממשלה, הרבנים הראשיים לישראל, שופטי בית המשפט העליון, נבחרי ציבור, משפחות חללי "אגוז" יחד עם משפחות השכל של מערכות ישראל והמוני עמך ישראל.